Voor particulieren

Tegenwoordig weet iedereen hoe gevaarlijk asbest is. Vroeger was men er echter van overtuigd dat asbest een wonderlijk materiaal was, waarmee huizen prima geïsoleerd en brandveilig gemaakt konden worden. Vandaar dat er in veel (oudere) huizen nog asbest te vinden is, zoals in daken en in muren.

Zolang het gaat om gehecht asbest en er dus geen stofdeeltjes vrij kunnen komen, is het risico vrij beperkt. Komt het echter los, dan kan asbest zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Als particulier kan het dan ook een goed idee zijn om het asbest spoedig te verwijderen. Hoe ga je te werk als je asbest wilt saneren in je woning?

Het saneren van asbest

Voor je gemoedsrust, maar ook als je gaat verbouwen of slopen, is het handig of soms zelfs verplicht om de asbest in je woning te laten saneren. Je krijgt daarvoor meestal een sloopvergunning van de gemeente, waarin de voorwaarden en voorschriften gemeld worden zodra je een asbestinventarisatie hebt laten doen. Soms is het mogelijk om zelf asbest te verwijderen (tot 35 m3): zolang het gaat om hechtgebonden materialen, zoals tegels of zeil, is er weinig risico. Gaat het echter om gelijmd of gespijkerd asbest, of om niet-hechtgebonden asbest, dan is het verstandiger om een asbestinventarisatiebedrijf in te schakelen.

Subsidie voor asbestsanering?

De overheid wilt graag zorgen dat asbest zoveel mogelijk verwijderd wordt uit woningen. Daarom was er tot voor kort een subsidie; echter is het erg hard gegaan en is de subsidie uitgeput. Particulieren moeten dus zelf de asbestsanering betalen en is er geen subsidie die continue loopt. De redenering van de overheid is dat particulieren genoeg tijd hebben gehad sinds 1993 om te sparen voor de sanering. De kosten voor dit type werkzaamheden kunnen helaas behoorlijk oplopen. Als je er van op de hoogte bent dat er asbest gebruikt is in je woning (woning gebouwd voor 1994), is het verstandig om te sparen voor sanering op het moment dat je wilt verbouwen.

Wat kost asbest saneren zonder subsidie dan?

Kom vrijblijvend in contact met asbestbedrijven en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de totale kosten. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.