Voor bedrijven

In de bouw werd asbest lange tijd beschouwd als een wondermiddel. Het was zeer goedkoop om te produceren, gemakkelijk te plaatsen en zorgde bovendien voor een prima isolatie en brandveiligheid. En werd dan ook veel toegepast in kantoorgebouwen, schuren, loodsen, fabriekshallen en meer.

Toen eenmaal duidelijk werd dat het ernstige ziektes bij mensen kon veroorzaken heeft de overheid het gebruik van asbest in 1994 verboden. Het spant zich sindsdien in om het materiaal te laten verwijderen uit bedrijfsgebouwen, door middel van regelgeving en subsidies. Voor bedrijven en boerderijen zijn er soms subsidies waar gebruik van gemaakt kan worden.

Het laten verwijderen van asbest

De kosten van het verwijderen van asbest zijn vrij hoog. Dat komt onder andere omdat het lastig is de asbest op een veilige manier af te voeren en er goed gelet moet worden op de veiligheid. Voor particulieren geldt dat zij zelf opdraaien voor het verwijderen van asbest uit hun woning, maar voor zakelijke panden zijn er enkele regelingen, die het financieel een stuk aantrekkelijker maken om de asbestsanering uit te voeren.

De MIA en de VAMIL

De twee belangrijkste regelingen die het aantrekkelijker maken om asbest te laten saneren, zijn de MIA en de VAMIL.

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) geeft een korting op de investering, die op kan lopen tot meer dan 30%.

De VAMIL (Vervroegde Afschrijving Milieu-investeringen) maakt het mogelijk om zelf te bepalen wanneer je het grootste deel van de kosten van de sanering aftrekt van de winst. Het gaat daarbij om 75% van de investering. De spreiding over langere tijd maakt het aantrekkelijker om de investering te doen. Door middel van die regelingen wordt het verwijderen van asbest uit een kantoorgebouw dus een stuk beter te behappen voor bedrijven.

Bekijk deze pagina van de overheid om meer te weten te komen over de MIA en VAMIL.

Wat kost asbest saneren zonder subsidie dan?

Kom vrijblijvend in contact met asbestbedrijven en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de totale kosten. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.